358

0

У Євросоюзі вирішили відмовитися від загального карантину.

Замість нього будуть впроваджені правила переміщень в залежності від рівня пандемії, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у понеділок, 12 жовтня. Вона підкреслила, що ЄС також не закриватиме кордони.

У коментарі «Слово і діло» політолог Петро Олещук зазначив, що під час другої хвилі коронавірусу уряди більше не наважаться на жорсткий локдаун через важкі економічні наслідки та невдоволення громадян.

«Вже ніхто в світі не піде на заходи, які були запроваджені на самому початку, під час першої хвилі коронавірусу. Наприклад, закриття громадського транспорту, заборона переміщення тощо. Це пов’язано, в першу чергу, із економічними причинами. Ми вже збагнули, що це надовго, і пандемія нікуди швидко не подінеться, тому треба шукати баланс. Тому, обмеження – це дуже велика шкода для економіки. Крім того, це викликає серйозне невдоволення з боку громадян», – сказав Олещук.

Експерт додав, що неможливо знайти єдиний підхід, за якого були б збережені інтереси економіки та не ставилися під загрозу життя людей, однак епідеміологічна ситуація вимагає постійного пристосування заходів з урахуванням громадської думки.

Олещук додав, що заходи адаптивного карантину, які влада вживає в Україні, також не забезпечують в повній мірі всі потреби, як щодо охорони здоров’я, так і щодо економіки.

«Так відбувається тому, що незрозуміло, як ситуація буде розвиватися надалі, але зрозуміло, що ситуація буде погіршуватися. Проблема в тому, що ніхто не знає, яка межа цього погіршення. Не виключено, що через деякий час ситуація буде настільки серйозною, що знову треба буде повертатися до жорстких обмежень. Але точно політика в Україні буде визначатися після місцевих виборів», – пояснив політолог.

Експерт додав, що так само ситуація залишається непередбачуваною і в світі.

0