565

0

Протягом 5-6 вересня Рівненська обласна ТВК, Рівненська міська ТВК, Вараська, Дубенська, Сарненська та Рівненська районні ТВК сформували та затвердили перелік округів для місцевих виборів,  які відбудуться 25 жовтня цього року. ОПОРА проаналізувала як відбувся поділ Рівненщини на округи та чи були конфлікти у комісіях при прийнятті таких рішень.

Рівненська обласна ТВК утворила округи з другої спроби. Перший раз із цього питання комісія зібралася 5 вересня. Тоді на розгляд членів комісії було запропоновано два альтернативних варіанти. Під час рейтингового голосування вони набрали 9 та 4 голоси відповідно. Оскільки компромісу знайдено не було, то засідання перенесли на наступний день. На друге засідання, 6 вересня прийшли два члени комісії, яких не було на попередньому засіданні. Перший варіант, який передбачав поділ на округи по межах старих районів набрав потрібну кількість голосів у підтримку – 10. Ще 2 члени комісії проголосували «проти» і 2  утрималися.

«Наша комісія дуже хороша в контексті людяності. Кожен ставиться з розумінням до цих процесів. Однак, зрозуміло, що члени комісії є представниками політичних сил і тут політичний інтерес завжди є ключовим. Як і в системі виборчій, коли ми говоримо про залежність від політичних партій, то не завжди тут є конструктив. 

Складність полягала в тому, що частина членів комісії за певних причин не з’являлася на засідання комісії, тож відповідно стійкої позиції у більшості щодо цього питання не було. На попередньому засіданні рішення підтримали половина складу комісії, а для прийняття рішення потрібно, щоб його підтримали половина членів комісії + ще один член комісії,  тобто більшість. Тому в цьому полягала складність.

Звичайно, переживання були щодо того, що невиконання вимог кодексу щодо конкретних термінів утворення округів є грубим порушенням виборчого законодавства. Після цього у відповідних округах відбувається висування кандидатів, підготовка по сплаті застави та інші підготовчі дії до самого дня голосування

Загалом я вважаю, що серйозних проблем у Рівненській обласній комісії щодо цього питання нема. Хороші світлі люди, які сформують гарну команду і на належному рівні організують виборчий процес», – коментує ситуацію щодо створення округів голова Рівненської обласної виборчої комісії Василь Курилас.

Таким чином, з метою організації виборів депутатів Рівненської обласної ради область поділена на 8 округівЗагальна кількість виборців в області – 829 616. 

0