398

0

Синоптики прогнозують, що пожежонебезпечний період у 2020-му році розпочнеться наприкінці березня, після сходження снігового покриву. Відтак, пріоритетним завданням району є ефективна підготовка до протидії надзвичайним ситуаціям.

Узгоджений комплекс заходів передбачає скоординовану діяльність виконавчої влади, місцевого самоврядування, профільних служб, підприємств та організацій, повідомили у Дубенській РДА.

Зокрема, рятувальникам доручили:

– Встановити цілодобовий моніторинг пожеж у природних екосистемах та забезпечити оперативне реагування на початкових етапах виникнення пожеж та загорянь.

– Забезпечити створення та оновлення у лісових масивах мінералізованих смуг, протипожежних розривів, пожежних водоймищ і доріг протипожежного призначення, проведення очищення лісових масивів від захаращень, насамперед прилеглих до населених пунктів, торфовищ та просік, де проходять повітряні лінії електропередачі, нафто-, газо-, продуктопроводи.

– Привести в готовність пожежні підрозділи лісокористувачів, територіальних громад, місцевої, добровільної та відомчої пожежної охорони до реагування на пожежі та загоряння.

– Встановити контроль за дотриманням лісокористувачами, агропідприємствами, фермерами та населенням вимог пожежної безпеки у лісових масивах, на торфовищах, сільгоспугіддях та інших територіях, що перебувають у користуванні.

– Організувати проведення рейдів і патрулювань найбільш пожежонебезпечних лісових масивів, торф’яників, територій та об’єктів природно-заповідного фонду для здійснення контролю за дотриманням лісокористувачами, населенням та підприємствами вимог пожежної безпеки, особливу увагу приділити проведенню цієї роботи у вихідні та святкові дні.

– Визначити населені пункти, які розміщені в межах лісових зон та провести комплекс заходів щодо облаштування даних населених пунктів пристроями для подавання звукових сигналів з метою оповіщення людей на випадок пожежі.

– Створити достатні запаси води для цілей пожежогасіння.

– Заборонити розведення багать у лісових масивах і рекреаційних зонах (крім спеціально облаштованих місць і обладнаних територій зеленого відпочинку), а також випалювання стерні, сухої рослинності та сміття на землях лісового фонду, торфовищах, в сільгоспугіддях, лісосмугах, заплавах річок та вздовж доріг.

– Вжити заходів до ліквідації стихійних сміттєзвалищ побутових і виробничих відходів, насамперед у лісових масивах, лісосмугах, сільгоспугіддях, на торфовищах і прилеглих до них територіях.

– Організувати проведення рейдів на предмет виявлення та недопущення фактів спалювання сухої рослинності та побутових відходів.

– Забезпечити утримання в справному стані джерел зовнішнього та внутрішнього протипожежного водопостачання, систем протипожежного захисту та первинних засобів пожежогасіння.

– Розробити режими роботи водосховищ, ставків, каналів та забезпечити підтоплення торфовищ і утримання їх у зволоженому стані для попередження виникнення пожеж.

– Привести в робочий стан підвідомчі меліоративні системи в місцях їх проходження через лісові масиви і торфовища, здійснити їх очищення та забезпечити можливість підняття рівня води на випадок гасіння пожеж у лісах, торф’яниках.

– Розробити та виконати заходи щодо недопущення виникнення загорань, пожеж в смугах відводу автомобільних доріг та високовольтних ліній електропередач. Забезпечити в повному обсязі виконання вимог правил пожежної безпеки в лісових масивах та смугах відчуження вздовж залізниць, автомобільних доріг.

0