331

0

Освітній проєкт «Цифра в кишені», який на сьогодні реалізовується у Володимирецькій, Гощанській, Дубенській, Сарненській та Здолбунівській громадах області, розширює межі.

Уже невдовзі безкоштовно повчитися користуватися найпопулярнішими онлайн-послугами зможуть жителі ще 5 тергромад. Мова йде про Острог, Клевань, Малинськ, Антонівку та Тараканів. На сьогодні завершується підготовка «цифрових» тренерів, які працюватимуть із місцевими мешканцями.

Нагадаємо, проєкт «Цифра в кишені» передбачає проведення серії воркшопів щодо того, як оплатити комунальні послуги онлайн, записатися до лікаря, не виходячи з дому, купити квитки у такому ж режимі, скористатися  сервісами відеотелефонії, державними послугами через портал «Дія», відрізнити справжній сайт від фейкового, вберегтися від інтернет-шахраїв.

Їх учасниками можуть стати всі охочі. Навчання ж є безкоштовними. Заняття відбуваються на базі місцевих бібліотек, а тренерами є працівники книгозбірні, які пройшли спеціальне навчання. 

«Проєкт спрямований на те, щоб навчити якомога ширшу аудиторію людей різного віку користуватися найактуальнішими онлайн-послугами, у тому числі й державними. Адже це економить і час, і гроші,  – пояснила заступниця голови Рівненської ОДА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Іванна Смачило. – Зараз воркшопи успішно відбуваються у 5 пілотних  громадах. І ми маємо хороші результати. Так, були випадки, що на навчання приходить вдвічі більше людей, аніж заявляли на початку. А серед слухачів є як мами в декреті, так і активні пенсіонери віком 70+. До речі, ті, хто потрапив на одне заняття, зазвичай записуються на наступні. Власне, нещодавно про своє бажання втілювати проєкт «Цифра в кишені» заявили ще 5 громад. Тому наразі триває спеціальна підготовка тренерів, які проводитимуть навчання у цих населених пунктах».

0