347

0

Держпродспоживслужба затвердила більше 81,5% шкільних меню у Рівненській області, решта були повернуті на доопрацювання.

Загалом серед західних областей найбільший показник затверджених меню має Закарпатська область (97%), найменший – на Волині (63%).

Про це повідомила Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька під час регіонального форуму, присвяченого реформуванню шкільного харчування, що наразі проходить у Львові.

«Держпродспоживслужба повертає на доопрацювання незначну кількість меню, що надходять нам на затвердження. Помилки, звісно, допускаються, однак ми їх виявляємо й завдяки системній спільній роботі на результат нам вдається вирішити проблеми. Це свідчить про те, що реформа шкільного харчування, ініційована першою леді України Оленою Зеленською, просувається у вірному напрямку», – зазначила Владислава Магалецька.

«У 2020 році відбулися законодавчі зміни, які дали можливість реформувати систему шкільного харчування. Зокрема, були затверджений оновлений Санітарний регламент, нові вимоги до виробництва та обігу продуктів в школах, щодо закупівлі продуктів. Також Кабмін оновив норми організації харчування школярів. Тож усі школи Рівненщини зобов’язані були з 1 вересня оновити меню для учнів», – прокоментував Сергій Гемберг, заступник голови Рівненської ОДА.

Серед найпоширеніших помилок, які допускаються при складанні меню – невиконання затверджених норм харчування, нераціональність меню по хімічному складу по співвідношенню білків/жирів/вуглеводів, недостатня або завищена енергетична цінність страв. Також серед помилок – одноманітність страв та нераціональність їх чергування.

0