583

0

До 2024 року центри надання адміністративних послуг будуть у кожній об’єднаній територіальній громаді. Не виключення – Рівненщина. 

Це передбачено законопроєктом № 2679 про адміністративні послуги, який у другому читанні прийняла Верховна Рада. 

Як розповів директор департаменту економічного розвитку і торгівлі Рівненської ОДА Костянтин Мокляк, наразі відбувається поетапне трасформування ЦНАПів, створених при райдержадміністраціях. А із прийняттям закону трансформація ЦНАПів райдержадміністрацій перейде в активну фазу. Адже проєкт передбачає ліквідацію ЦНАПів РДА.

«На Рівненщині розпочато трансформацію ЦНАПів районних державних адміністрацій у ЦНАПи органів місцевого самоврядування. Наразі при РДА утворені робочі групи, до яких увійшли представники органів місцевого самоврядування – адміністративних центрів районів. Фахівці вже напрацювали конкретний план дій, зокрема і щодо можливості залучення бюджетних та позабюджетним коштів на облаштування приміщення ЦНАПів, закупівлю меблів та техніки», – зазначає Костянтин Мокляк. 

За його словами, створення при кожній громаді ЦНАПу спростить жителям області систему отримання послуг та покращить їх якість. 

Зокрема, законопроєктом № 2679 визначається, що Центри надання адміністративних послуг надаватимуть усі місцеві послуги, а також, за переліком Кабміну, державні послуги на відповідній території. Також громади можуть застосовувати та поєднувати різні моделі надання послуг: безпосередньо адміністратором, через адміністратора чи суб’єктами надання адмінпослуг.

Крім того, передбачено спрощення подання заяв (в окремих випадках заяви можуть складатись ЦНАПами та суб’єктами надання послуг, а не громадянами), моніторинг якості надання адміністративних послуг та законодавче запровадження Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.

Також жителі області зможуть надавати зауваження та пропозиції щодо якості надання послуг через сайти ЦНАП чи державних органів.

Костянтин Мокляк нагадав, що з 2018 року в області реалізується Програма «U-LEAD з Європою», якою передбачено створення та модернізацію центрів надання адміністративних послуг. 

«Учасниками Програми «U-LEAD з Європою» стали 22 ОТГ області. Торік вже запрацювали ЦНАПи  у Радивилівській, Козинській, Острожецькій, Висоцькій громадах, а також модернізовано Центр у Миляцькій ОТГ. У цьому році 11 ОТГ підготували приміщення під такі центри та очікують поставку меблів і техніки від Програми», – зазначив Костянтин Мокляк.

Таким чином, із 64 створених на Рівненщині ОТГ, більшість матимуть ЦНАПи вже найближчим часом. 

 На фото – ЦНАП в Острожецькій ОТГ Млинівського району

0