362

1+

У Дубні чотири громадських організацій підписали Меморандум про співпрацю. Це стало наступним кроком після дослідження викликів та проблем, які постали перед внутрішньо переміщеними особами в Дубні.

Завдяки проведеному в липні фокус-груповому дослідженню, яке організувала БО Фонд громади міста Дубна “Добробут” у рамках грантового проєкту від Global Fund for Community Foundations, дізнались основні проблеми, пропозиції та виклики, з якими зіткнулися ВПО. На основі результатів дослідження активісти вирішили об’єднати зусилля суб’єктів громадського сектору для розв’язання цих питань.

І 5 серпня представники активних громадських організацій міста й регіону зібрались разом.

Сьогоднішній круглий стіл дав велику надію для людей, які приїхали в м. Дубно, попереднє життя яких вмістилось в одну валізу. І тому дуже важливо місцевим мешканцям зустріти цих людей гідно, підготувати містян до того як жити, як працювати з внутрішньо переміщеними особами. Прибулих варто інтегрувати до громади міста, до регіону, тому що ми живемо в єдиній країні, в нас один ворог. Місцевим та приїжджим нічого між собою ділити, крім поділитися хлібом», – зазначає Руслан Краплич.

Цінною запорукою взаємодії громадських організацій є створення спільного інформаційного поля. Також готовність працювати для вирішення складних соціальних і гуманітарних проблем.

З цією метою учасники зустрічі погодились укласти меморандум про співпрацю. Його підписали БО «Фонд громади міста Дубна «Добробут» на чолі з Миколою Мандзюком, Фундація імені князів-благодійників Острозьких в особі голови Ради директорів Русланом Крапличем, БФ “Карітас-Дубно” з керівником о. Андрієм Ковалем, Rotary-Club “Dubno” з очільницею Вікторією Костюк.

Я очікував на сьогоднішню зустріч давно, щоб ми робили хороші справи не поодинці, а поділилися досвідом. І тепер настав час робити це не кількісно, але якісно. Якісно – це означає бути відкритим, а тоді люди будуть долучатися і можливо відбудеться інтеграція», – розповідає отець Андрій Коваль.

Присутні на заході внутрішньо переміщені особи поділились своїми викликами та висловили сподівання на відповідну допомогу від активних громадських організацій.

«Ця ініціатива є необхідною для того, щоб налагодити комунікацію між активним громадянством, тобто юридично сформованими громадськими організаціями, та з внутрішньо переміщеними особами. І важливо, щоб це стало системним, тому що з комунікації починається співпраця», – резюмував президент «Ротарі клуб Дубно» Зіновій Свереда.

Рішення про співпрацю має важливе значення щодо майбутнього залучення зовнішніх фінансових ресурсів. Адже міжнародні благодійні організації позитивно та схвально ставляться до коаліцій та об’єднань локальних громадських організацій, які розв’язують проблеми на місцях. Крім підписання документа, вони обговорили попередній план співпраці та вирішення ситуацій за допомогою ресурсів, якими володіє або може залучити кожна з організацій”, – йдеться у повідомленні.

1+