706

1+

5 лютого у малій залі засідань міської ради відбулася презентація проєкту “Відкрий для себе забуття”, темою якого стало відновлення пам’яті єврейської спадщини у Дубні, реалізованого громадською організацією “Клуб інтелектуальних жінок Дубенщини “Волинська азалія” за фінансової підтримки благодійного фонду “І-Ес-Джей-Еф Східна Європа” (Київський офіс).

У рамках проєкту було створено унікальний календар на 2021 рік зі світлинами місць єврейського спадку Дубна, що повертається з людського забуття.

У презентації взяли участь міський голова Василь Антонюк, керівник ГО “Клуб інтелектуальних жінок Дубенщини “Волинська азалія” Ерна Шевчук, заступник директора Державного історико-культурного заповідника м.Дубно Надія Любецька, голова дубенської єврейської громади Пилип Кручок, відповідальні працівники міської ради, членкині ГО “Клуб інтелектуальних жінок Дубенщини “Волинська азалія”. В онлайн-форматі до заходу долучилася голова ГО “Аспакларія”, представник Благодійної організації «Благодійного фонду І-ЕС-ДЖЕЙ-ЕФ Cхідна Європа» (Київський офіс) Олена Андронаті.

Під час презентації прозвучали розповіді про сторінки історії нашого міста, пов’язані з єврейською громадою та видатними євреями, які в різні часи проживали в Дубні.

Зокрема, про найвідомішого єврейського проповідника XVIII ст. Якова бен Вольф Кранца (більше знаного світу як Магід із Дубна), тлумача П’ятикнижжя Соломона бен Йоеля, письменника та публіциста Хаїма Цві Лернера, а також бідного єврея-водовоза Грінберга, який став багатим і купив Будинок контрактів. Також учасниками заходу обговорено нинішній стан та перспективи відновлення місць єврейського спадку у Дубні.

1+