301

0

У антикоронавірусної вакцини Johnson & Johnson з’явився ще один побічний ефект. У список рідкісних ПЕ рішенням Комітету з безпеки ЕМА занесли синдром Гієна-Барре.

Про це повідомив європейський регулятор European medicines agency в четвер, 22 липня.

Синдром додадуть до переліку побічних ефектів вакцини Janssen для попередження та підвищення обізнаності медпрацівників і людей, які вибирають цю вакцину.

Синдром Гієна-Барре-гостре аутоімунне запальне захворювання. Воно полягає в тому, що нервові клітини організму уражаються імунною системою, що може привести до болю, оніміння або м’язової слабкості, а в деяких випадках – до летального результату.

Поки що зафіксовано тільки 108 випадків побічного ефекту у вигляді синдрому Гієна-Барре, з яких тільки один виявився летальним.

5 липня Міністерство охорони здоров’я зареєструвало в Україні вакцину Janssen виробництва Johnson & Johnson від COVID – 19 для екстреного медичного застосування. Вакцина дозволена до екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Дозвіл на її використання дали США, Великобританія, Європейський Союз, Швейцарія, Канада та інші країни.

0