320

0

Всесвітній Фонд Природи WWF-Україна обрав чотири громади в Україні для участі у проєкті “Нарощування потенціалу місцевих громад щодо захисту лісів як крок до стійкого управління лісами”, що реалізується за підтримки  United States Forest Service.

Серед учасниць і Смизька громада, що на Рівненщині, представників якої тепер навчають будувати конструктивний діалог з Дубенським державним лісгоспом.

Перші заходи відбулися 1-2 лютого 2021 року у Смизі. Учасниками тренінгів  зібралися стали керівництво громади, депутати селищної ради, громадські активісти та представники місцевих організацій, які вивчають питання збереження лісів як природного багатства громади.

Програма заходу включала наступні теми: новий національний стандарт FSC системи ведення лісового господарства, правила взаємодії лісових господарств з громадськістю, створення об’єктів Природного Заповідного Фонду.

Останній аспект особливо важливий для місцевих активістів, які займаються вивченням історії рідного краю, мають детальний план розміщення криївок з часів УПА, а також минулого року анонсували створення резиденції графа Берга у місцевому лісі, який, на їхню думку, має і культурне значення. П’ять експертів з’їхалися на два дні в Смигу з різних куточків України, вони спеціалізуються на лісовпорядкуванні, особливостях застосування на землях різних категорій лісового фонду та процедурах оцінки впливу на довкілля. Дане навчання має на меті допомогти громаді відстоювати свої права за власні природні багатства.

Голова громади Олександр Федоров зазначив:“Смизька громада багата на ліс, він для нас стратегічний об’єкт, який поповнює бюджет і дозволяє нашим людям використовувати дари природи — збирати і чорниці, і малину, і гриби. Наша громада дозріла до того, щоб активно брати участь у питаннях управління і збереження лісу.  Ми налаштовані на те, щоб знайти спільну мову з Дубенським лісгоспом і зберегти ліси для наших нащадків ”

Медіації в конфліктах навчали учасників Галина Єрьоменко та Ольга Тютюн, які мають чималий досвід у веденні ефективних переговорів в різних сферах і є ведучими експертами в Українському центрі медіації. Тренерки детально розбирали зміст можливих конфліктів, емоції як маркери потреб, розповідали про важливість емоційної компетентності. Щоб ефективно нарощувати потенціал громади, потрібно планувати вирішення можливих конфліктів, тому однією з тем тренінгу була про стилі управління конфліктними ситуаціями, адже у випадку збереження лісів дуже часто інтереси активістів і лісників не співпадають.

Депутати, керівництво громади і громадськість під час тренінгів отримали  гарну нагоду поговорити про свої потреби та інтереси, вчитися вести ефективні перемовини і шукати спільні інтереси. Громадські організації «Агенція розвитку громад «Інтонація ЗМІН» та «Асоціація ТЕЗА» переконані, що Смизька громада повинна більше уваги приділяти залученню жителів до процесу прийняття рішень, але спочатку потрібно починати з інформування, тому свої нові знання обіцяють передавати й іншим зацікавленим людям, планують формувати когорту волонтерів для перевірок законності рубок та їхнього впливу на довкілля.

Тренінги реалізовані Всесвітнім фондом природи WWF-Україна в рамках проєкту “Нарощування потенціалу місцевих громад щодо захисту лісів як крок до стійкого управління лісами” за підтримки  United States Forest Service.
Повідомляє Рівненське РВ АМУ в рамках Проєкту ПУЛЬС за матеріалами Центру розвитку громадської активності.

0