767

0

Штабну криївку командира УПА Семена Котика (відомого також під псевдо Вир, Докс, Кожух, Старий), кавалера найвищого Ордена Бойової Заслуги сплюндрували на Дубенщині.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook громадський активіст Віталій Міщук.

Тепер ліс на штабі вирізано, в штабну криївку скидано гору гілляк та пластикових пляшок. А ще “працівник” справив тут нужду. Смизька громада просила залишити це місце в первісному вигляді для нащадків, як історичну пам’ятку. Але долари перемогли. Яка там повага до героїв, що віддали життя за Волю України. Бабло – от найвища цінність,” – написав Віталій Міщук.

На підтвердження активіст додав власні фото.

Про Семена Котика відомо, що він народився 1915 року в селі Сестрятин колишнього Радивилівського, а тепер Дубенського району Рівненської області.

Влітку 1943 він був командироом сотні Дубенського куреня Південної групи УПА, яка налічувала на 1 грудня 1943 року 90 бійців. Упродовж 1943 року сотня під керівництвом Котика провела 17 боїв з німцями, найуспішнішими з яких була участь в облозі містечка Мізоч 20 серпня 1943 та бій в селі Ярославичі Млинівського району Рівненської області 25 листопада 1943 року (спільно із сотнею «Птаха»).

У 1944 році Семен Котик став командиром куреня у складі ВО-2 «Богун». До куреня входили сотні «Задорожного», «Ярошенка», «Байди». З 23 квітня 1944 року курінь «Докса» увійшов до Військового округу «Холодний Яр» УПА-Південь.

Він також був учасником бою під Гурбами 21-24 квітня 1944, бився на відтинку Обгів-Мощаниця-Святе. Його курінь був на чолі прориву з Гурбенського мішка в Дерманський ліс.

У травні 1944 рейдував з боями у Славутському районі Кам’янець-Подільської (Хмельницької) області. 13 травня 1944 у Славутському лісі курінь «Докса» зазнав важких втрат від військ НКВС.

З 24 квітня 1945 сотник УПА. Деякий час виконував обов’язки командира УПА-Південь.

Згідно з Наказом Головного військового штабу УПА сотник УПА Семен Котик нагороджений Бронзовим хрестом бойової заслуги УПА.

0