547

0

За даними слідства, від початку широкомасштабного вторгнення понад 20 автотранспортних засобів, які безоплатно передали українським воякам волонтери, зловмисники реалізували за ринковими цінами.

Про це повідомили в Управлінні СБ України в Рівненській області.

Схему організував місцевий підприємець, який офіційно займався наданням послуг з перевезення транспортних засобів та їх технічного обслуговування.

Увійшовши у довіру до місцевої волонтерської організації, комерсант взявся доправляти в Україну автомобілі, які благодійники мали намір безоплатно віддати для потреб ЗСУ. Зловмисник оформляв отриману «гуманітарку» на підконтрольне йому підприємство і таким чином переправляв авто через кордон. Та як тільки автомобілі опинялися в Україні, він продавав їх за комерційними цінами новим власникам, «забувши» про їх первісне призначення.

Правоохоронці затримали ділка під час реалізації чергової партії гуманітарної допомоги – 4 транспортних засобів загальною вартістю понад 22 тис. доларів США. У ході обшуків, проведених за адресами ведення діяльності підконтрольного зловмиснику підприємства та його фактичного мешкання, правоохоронці виявили та вилучили:

  • 6 транспортних засобів;
  • грошові кошти, ймовірно отримані від здійснення злочинної діяльності;
  • підтверджуючі документи щодо отримання, переміщення та збуту гуманітарної допомоги.

Наразі вирішується питання щодо оголошення правопорушнику про підозру за ч. 3 ст. 201- 2 (незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги) Кримінального кодексу України та обрання йому міри запобіжного заходу.

Триває слідство для виявлення усіх обставин та причетних до протиправної схеми осіб. Операцію з викриття правопорушення проводили співробітниками СБУ Рівненської області спільно з працівниками Головного управління Національної поліції в Рівненській області за процесуального керівництва Рівненської обласної прокуратури.

0