706

0

Християни східного і західного обряду відзначатимуть свято Воскресіння Христового з різницею в місяць.

Світле Христове Воскресіння – одне з головних християнських свят, його щорічно відзначають навесні, але дата святкування змінюється. Відрізняється вона і у християн східного і західного обряду, іноді дні святкування можуть збігатися, а іноді – розходитися в часі на великі проміжки.

Коли Великдень у 2021 році

Час святкування Великодня було встановлено Першим Вселенським собором в 325 році. Після реформи календаря в ХVI столітті католики і православні почали відзначати свято Воскресіння Христового в різні дати.

Цього року християни східного і західного обряду відзначатимуть свято з різницею майже в місяць, в квітні і травні. Так, Великдень у християн західного обряду цього року випадає на 4 квітня, а у християн східного обряду – на 2 травня.

Відповідно розрізняються і дати Великого посту. Християни західного обряду постять з 17 лютого по 3 квітня, а східного обряду – з 15 березня по 1 травня.

Традиції святкування Великодня

Традиції святкування у католиків і православних відрізняються. Так, у християн східного обряду один з головних атрибутів свята – це паска, у християн західного обряду його можна замінити і іншою випічкою, наприклад, різними булочками.

Разом з тим, і у католиків, і у православних, прийнято фарбувати яйця в різні кольори. У християн західного обряду одним із символів свята є Великодній кролик, який, як вважається, ховає в гніздо різнокольорові шоколадні яйця, які потім дістаються слухняним дітям.

0