326

0

Інститут сироватки Індії повідомив, що індійці, які отримали щеплення вакциною AstraZeneca (Covishield), не можуть в’їхати до Європейського Союзу. Попри те, що AstraZeneca визнана ЄС, це не поширюється на індійську версію Covishield, якою вакцинували й частину громадян України.

Суспільне розбиралося, з якими вакцинами та за яких умов українці можуть в’їхати до ЄС, США та Ізраїлю станом на кінець червня. Інформацію про вимоги в’їзду до усіх країн світу можна дізнатися на сайті Міністерства закордонних справ.

ЄС

До країн Євросоюзу пускають тих, хто повністю прищепився однією із затверджених Європейським агентством з лікарських засобів вакцин (EMA) — BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca (південнокорейського виробництва) та Johnson & Johnson. Рекомендації вакцин Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) не є підставою для перепустки до ЄС, як і сталося із індійською Covishield, що виробляється за ліцензією AstraZeneca.

Водночас деякі країни ЄС корегують це загальне правило під власну епідемічну ситуацію. Так, посольство Кіпру в Україні повідомило, що з 1 липня вакциновані пасажири, які мають дійсний сертифікат про вакцинацію проти COVID-19, що прибувають на Кіпр з України, звільняються від зобов’язань щодо ПЛР-тесту та самоізоляції/карантину за дотримання наступних умов:

  • вони мають дійсний сертифікат про вакцинацію, виданий Україною;
  • вони отримали щеплення однією з вакцин, затверджених Європейським агентством з лікарських засобів (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson), або вакциною Sputnik V, або Sinopharm станом на 21 травня, та завершили схему вакцинації.

Іспанія з 7 червня відкрила свої кордони для вакцинованих туристів не лише з ЄС, але й з усього світу. Єдина умова — завершити повний цикл щеплення за 14 днів до в’їзду в країну. Водночас саме Іспанія дозволила приїжджати тільки тим туристам, які були вакциновані дозою, схваленою Європейською агенцією з лікарських засобів (EMA) і Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ). Таким чином, до Іспанії можна в’їхати із двома щепленнями індійської Covishield та китайської CoronaVac (виробляється фармконцерном Sinovac). Щеплення цими препаратами поширені в Україні.

Мальта. Україна веде перемовини з урядом Мальти щодо взаємного визнання свідоцтв про вакцинацію від COVID-19. 70% населення країни вже отримали щонайменше одну дозу препарату і країна оголосила про досягнення “колективного імунітету”. Для українців це визначає, що Мальта може визнати для в’їзду усі вакцини, які використовують в Україні. Але до тих пір українці не можуть полетіти до цієї країни.

Німеччина з 25 червня відкрила кордони для вакцинованих проти COVID-19 туристів з-поза меж Європейського Союзу. До країни можуть в’їхати туристи, які зробили друге щеплення вакциною проти COVID-19 щонайменше за 14 днів до подорожі. Щеплення має бути зробленими вакцинами, схваленими Європейським агентством з лікарських засобів.

Греція з 14 травня дозволяє в’їзд українцям за умови ПЛР-тесту, зробленого за 72 години до в’їзду, чи експрес-тесту на антиген, зробленого за 48 годин. Також за 20 годин до потрібно заповнювати спеціальну PLF-форму. В’їзд дозволяється й з сертифікатом вакцинації для туристів, які завершили повний цикл щеплення за 14 днів до в’їзду в країну. У ньому мають бути зазначені дати щеплень та кількість отриманих доз. Греція визнає ті ж вакцини, які визнає ЄС, і планує прирівняти до них російський Sputnik V.

Болгарія з 1 червня також пускає українців з сертифікатами чи ПЛР-тестами. Болгарія не відправляє на карантин туристів із такими документами, але визнає лише препарати Johnson&Johnson, AstraZeneca, BioNTech/Pfizer, Moderna та Sputnik V.

Інші країни Європи

Для в’їзду до Албанії та Чорногорії не потрібен ані негативний тест, ані карантин, ані вакцинації. В’їзд до них та пересування між ними нині є такими, як і в “докарантинні” часи — вільним.

Водночас для в’їзду до Великої Британії потрібно надати негативний результат ПЛР-тесту на COVID-19, зробленого не більш як за 72 години до перетину кордону або довідку про вакцинацію. В обох випадках доведеться сидіти ще 10 днів на карантині на території Британії й для цього — завчасно забронювати й сплатити до прибуття до країни проходження тестів на COVID-19 на 2 та 8 день самоізоляції.

Водночас існує схема “Test to Release”, яка дозволяє припинити самоізоляцію на 5-й день за допомогою приватного тесту. Перед приїздом також потрібно буде заповнити онлайн-форму контактних даних і номерів бронювання тестів на COVID-19.

Ізраїль

Уряд Ізраїлю вирішив перенести дати відкриття кордонів для вакцинованих туристів на серпень у зв’язку з поширенням штаму коронавірусу “Дельта”. За попереднім рішенням це повинно було статися 1 липня.

Нині в’їзд до Ізраїлю дозволений винятково за наявності спеціального дозволу компетентних органів держави. Іноземні громадяни, які бажають в’їхати до Ізраїлю, повинні заздалегідь подати заявку на в’їзд до ізраїльської дипломатичної або консульської установи за місцем проживання іноземця або до Управління з питань народонаселення та імміграції Держави Ізраїль.

Країна не визнає вакцини Sputnik V та Covishield. Самих ізраїльтян щеплять вакцинами Pfizer та Moderna, тож, імовірно, саме сертифікати із цими вакцинами й визнає Ізраїль, коли таки вирішиться пускати вакцинованих туристів.

США

У США заборонений в’їзд для українців, які протягом останніх 14 днів перебували на території будь-якої з 26 європейських країн членів Шенгенської Угоди, Великої Британії, Ірландії, а також Китаю, Бразилії, Ірану, Південно-Африканської Республіки (ПАР) та Індії.

Пасажири, які подорожують до США літаком, повинні мати негативний ПЛР-тест (не старше 72 годин) і зробити новий на 3-5 день після прильоту до США та залишатись вдома протягом 7 днів, або протягом 10 днів у випадку відсутності результатів повторного тестування. Водночас окремі штати та території можуть запроваджувати власні вимоги наявності свідчень про тестування та режиму карантину

Наявність будь-якого з щеплень вакцинами, що існують, поки не є підставою для спрощеного в’їзду до США для іноземців. Тим часом американців вакцинують препаратами Pfizer та Moderna, тож якщо в’їзд і полегшать, то, імовірно, для людей, що щеплені саме цими вакцинами.

0