613

0

Користувачі соцмереж розповідають, що знаходять у своїх авто записки з номерами телефонів. До цього вони зачиняли машину та залишали її на парковці.

З речей водночас нічого не крадуть, пишуть Волинські новини з посиланням на  «Сьогодні».

Зі слів журналістів, якщо зателефонувати за номером, то шахраї кажуть, що разом із запискою в машині залишили так звану «закладку». Тобто підкинули предмет, який може пошкодити авто.

«Щоб цього не сталося, шахраї вимагали заплатити 4 тисячі гривень. Ніби то після отримання грошей вони розкажуть, що зробити, щоб прибрати «закладку», – йдеться в сюжеті.

Експерт з автобезпеки Сергій Яремчук пояснює, що злочинці перехоплюють сигнал автоматичного замка за допомогою спеціального приладу-кодграббера. У такий спосіб відчиняють авто.

«Зловмисник практично нічого не порушує, він нічого не вкрав з машини. Він просто залишив вам записку, у якій попросив за нібито наявну несправність переказати гроші. Але в них немає часу шкодити автомобілю. Вони відчинили машину, залишили записку і пішли», – каже Яремчук.

Експерт радить ігнорувати загрози і не вступати в контакт з шахраями. Для власного спокою можна перевірити машину на СТО.

Захистити автомобіль може спеціальна охоронна система. У ній використовується електронний пристрій, який розпізнає, підійшов до машини господар чи стороння людина. До системи можна підключити смартфон. Тоді, якщо хтось усе-таки відчинить автомобіль, на телефон прийде повідомлення. Коштує захист від 15 тис. грн.

0