514

1+

Незабаром відвідувачі одного із 7 чудес України – Дубенського замку – зможуть потрапити на незвичну екскурсію навколо замку річкою Іква.

Старе русло річки Ікви незабаром прислужиться дубенчанам і гостям міста у культурному відпочинку. Над ще одним цікавим проєктом нині працює Державний історико-культурний заповідник м.Дубна. Для його реалізації розчистили вихід з південної сторони палацу князів Любмирських, який десятки років був наполовину завалений і захаращений будівельним сміттям.

Виявилось, що сходи у старому тунелі, який виводить до Ікви, навіть не потрібно реставрувати. Нині неподалік замкових мурів на березі річки щодня працює невеличкий екскаватор, який вирівнює земельну ділянку

“У перспективі ця локація стане причалом для човнів, – ознайомлює з ідеєю проєкту заступник директора Заповідника з господарської частини Василь Кисорець. – Невелика земельна ділянка в радіусі 20 метрів від мурів Заповідника, буде благоустроєна, встановимо тут альтанку та лавки для охочих здійснити екскурсію на човні, споглядаючи замок у всій його красі, пропливаючи Іквою. А сам причал «одягнемо» у старовинний стиль”.

Як відомо, неподалік, на острівку, розташована веслувальна база, на якій тренуються дубенські спортсмени. Один із них, відомий в Україні у своєму виді спорту, – Віктор Недашковський, дізнавшись про задум керівництва Заповідника, готовий надати у безоплатне користування два човни типу «дракон», які не задіяні у тренувальному процесі.

Як запевняє Василь Кисорець, прогулянки на човнах з’являться у переліку послуг, які надаватиме Заповідник, вже у нинішньому туристичному сезоні. Фінансову підтримку у реалізації оригінального проєкту пообіцяв народний депутат України Олександр Аліксійчук, який мав нагоду ознайомитись з ходом робіт.

1+