429

0

Наразі Україна схвалила для використання п’ять вакцин проти COVID-19, одна з яких – китайська вакцина Коронавак (CoronaVac) від Sinovac Biotech.

За даними українського міністерства охорони здоров’я (МОЗ), станом на 2 листопада цією вакциною щепили понад 3,1 млн українців. Це трохи менше, ніж найпопулярнішою вакциною Pfizer – 4,3 млн.

Тож як працює вакцина CoronaVac, наскільки вона ефективна та безпечна, кому можна і не можна нею щепитися та до яких країн можна з нею поїхати розповідає служба BBC Україна.

Що це за вакцина і як вона працює

CoronaVac – вакцина від ковіду, яку розробила китайська біофармацевтична компанія Sinovac Biotech.

Вакцина виготовлена за технологією, якій вже понад 70 років. Йдеться про інактивовану вакцину, яка містить у своєму складі неактивний, “убитий” вірус. Організм реагує на нього та виробляє імунітет.

Повний курс вакцинації передбачає введення двох доз з інтервалом в 14-28 днів.

Де використовують вакцину?

Вакцина CoronaVac схвалена ВООЗ для екстреного використання.

Наразі її застосовують у понад 40 країнах, зокрема Китаї, Туреччині, Аргентині, Бразилії, Мексиці, Індонезії, Казахстані, Вірменії, Грузії тощо.

В Україні цією вакциною почали щепити з квітня 2021 року.

Кому можна і не можна нею щепитися?

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує щепитися вакциною CoronaVac дорослим з 18 років.

Щодо щеплення дітей цією вакциною наразі немає достатніх досліджень. МОЗ України для щеплення дітей з 12 років рекомендує натомість використовувати вакцину Pfizer.

Що стосується щеплення вагітних, наразі також немає достатніх даних, щоб оцінити ефективність та ризики використання цієї вакцини.

Водночас за даними ВООЗ, попередні вакцини, виготовлені за аналогічною технологією, були визнані цілком безпечними для вагітних, тому ВООЗ передбачає, що вакцину CoronaVac так само можна буде використовувати для цієї категорії.

Водночас грудне вигодовування не є протипоказанням для використання вакцини CoronaVac, і ВООЗ рекомендує цю вакцину жінкам, які годують грудьми.

Також, за даними ВООЗ, цією вакциною можна вакцинувати людей з ВІЛ.

Вакцинацію варто відкласти тим, хто наразі хворіє на ковід – МОЗ рекомендує вакцинуватися не раніше, ніж через 28 днів після появи симптомів чи лабораторного підтвердження діагнозу COVID-19.

Наскільки ефективною є вакцина

МОЗ України наголошує, що усі вакцини, схвалені для використання на території України, зокрема й CoronaVac, є ефективними для запобігання тяжкого перебігу захворювання на COVID-19, госпіталізації та смерті.

За даними чилійського дослідження, проведеного в лютому-квітні 2021 року, ефективність CoronaVac становить 65,9% у запобіганні захворюванню на COVID-19 (штами “Альфа” та “Гамма”), 87,5% у запобіганні госпіталізації та 86,3% у запобіганні смерті від ковіду.

Вакцина також є ефективною у запобіганні госпіталізації та смерті внаслідок захворювання, викликаного штамом “Дельта” для людей віком 18-59 років.

До яких країн можна їхати з цією вакциною

Хоча вакцина CoronaVac затверджена ВООЗ, не всі країни її визнають і дозволяють в’їзд щепленим нею людям.

Усі європейські країни наразі визнають лише чотири вакцини, схвалені Європейською медичною агенцією (ЄМА) – це AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna та Johnson & Johnson.

Що стосується CoronaVac, її визнають окремі країни ЄС, зокрема Австрія, Іспанія, Греція, Фінляндія, Швеція, Нідерланди тощо. Але водночас не визнають інші – наприклад, із нею не можна поїхати до Італії, Німеччини, Франції, Польщі тощо.

Нещодавно до країн, які визнають щеплення CoronaVac, також приєдналися США.

0