339

0

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) перекваліфікувала варіант коронавірусу, вперше виявлений в Індії минулого року, на “варіант, що викликає занепокоєння на глобальному рівні”. Про це повідомляє BBC.

Попередні дослідження показують, що мутація B.1.617 поширюється легше, ніж інші варіанти, і вимагає подальшого вивчення, вказали в організації. За даними ВООЗ, цей варіант вже поширився більш ніж в 30 країнах.

Три інших варіанти з Великої Британії, Південної Африки і Бразилії отримали таке ж позначення.

Класифікація мутації підвищується з “варіанту, що представляє інтерес” до “варіанту, що викликає занепокоєння”, коли вона відповідає хоча б одному з декількох критеріїв, включаючи легку передачу, більш важке протікання захворювання, зниження нейтралізації антитілами або зниження ефективності лікування і вакцинації.

Наразі, як вказано, проходять дослідження, щоб встановити, чи не відповідає цей варіант коронавірусу за смертоносний сплеск COVID-19 в Індії, де наразі переповнені лікарні та крематорії.

Індія повідомила про 366 161 новий випадок зараження та 3 754 смерті у понеділок, що менше за рекордні піки. Експерти кажуть, що фактичні цифри можуть бути набагато вищими, ніж повідомляється.

Індійський уряд заявляє, що є дані про зв’язок між цим варіантом та смертоносною другою хвилею COVID-19 в Індії, але ця кореляція ще не “повністю встановлена”.

ВООЗ заявляє, що нинішні вакцини продовжать бути ефективними проти індійського варіанту, хоча технічний керівник ВООЗ заявив, що можуть бути деякі докази “зниженої нейтралізації”.

В Індії зареєстровано вже 22 662 575 підтверджених випадків захворювання на COVID-19 із 246 116 смертями, за даними ВООЗ. Станом на 3 травня в країні з близько 1,4-мільярдним населенням було введено 160 418 105 доз вакцин.

0